Over mij

Jessica de Korte met Santos Travel Lite+

Crossmedia

Op mijn journalistieke opleiding wilde ik liever niet kiezen. Naast print waren tv en radio zo fascinerend, en fotograferen, dat deed ik als tienjarige al, met de oude spiegelreflex van mijn oom en tante. Supertof dus, dat we nu in een crossmediale tijd leven. Niets leuker dan in één week een interview uitwerken, reisbeeld editten en een vlog opnemen voor mijn YouTube-kanaal. Even door de kranten bladeren, een foto op Instagram plaatsen en de reacties op Facebook lezen.

Op de nieuwsredactie van een lokale krant kon ik mijn draai niet vinden. Alles moest in een sneltreinvaart; iemand bellen voor een paar quotes, snel een verhaal tikken en op naar het volgende bericht. Ik neem liever de tijd. En het mooie: als ik één verhaal in meerdere vormen giet, ben ik er zo een hele week, of langer, mee bezig. Mijn fietsreis langs de oostkust van de VS, of door de tulpenvelden bij Keukenhof, blijft zo lekker lang in mijn hoofd zitten.

Krant tot YouTube

Een verhaal maken, begint bij de vraag: welke vorm? Schrijf ik een reisreportage voor een krant of tijdschrift, maak ik het persoonlijker via een essay, vlog op YouTube of podcast? Laat ik de kijker met beide voeten op de grond, of ga ik voor een ander perspectief en laat ik mijn drone het harde werk doen?

Fietsen als pilletje

Fietsen is voor mij niet alleen een vervoersmiddel. Het is een levensstijl. Tijdens de vele reizen in binnen- en buitenland kijk ik naar de kleinste details, leer ik omgaan met hindernissen en zie ik overal iets moois in. Het fietsen is ook een prima ‘pilletje’ voor fibromyalgie, een aandoening die sinds mijn achttiende zorgt voor chronische pijn en vermoeidheid. Beweging en buitenlucht doen me goed. (Oké, wel samen met fysio, pijnstillers, een zacht matras, een glutenvrij dieet en nog wat dingen. Zie mijn bijsluiter bij ‘chronische pijn’.)

Ierland & muziek

Tijdens mijn uitwisseling naar Dublin, via het Erasmus-programma, ontdekte ik de plek waar ik me thuis voel. Na mijn studie wilde ik maar één ding: terug naar Ierland. In het grensstadje Dundalk leerde ik – als violist – mijn huidige vriend, singer-songwriter Fergal Heeney, kennen, met wie ik nu in het Nederlandse Schoonhoven woon. Tja, er kwam ineens een economische crisis aan. Ierland blijft mijn tweede thuisland, waar ik een paar keer per jaar ben.